5 mei t/m 26 mei schilderijenexpositie Richard van Dijk

Van 5 mei t/m 26 mei wordt in Mariënkroon te Nieuwkuijk een expositie gehouden van de schilderijen van Richard van Dijk (Tilburg 1939-2008)

Datum: zondag 5 mei t/m zondag 26 mei 2019

Tijd: maandag t/m vrijdag: 9.00 uur – 17.00 uur, zondag van 11.15 uur – 17.00 uur

Locatie: Mariënkroon, Abdijlaan 8, 5253 VP te Nieuwkuijk (parkeren uitsluitend op het grote parkeerterrein direct rechts na het poortgebouw)

Toegang: gratis, aanmelden bij de receptie

Georganiseerd door Focolare, Blauw ’99

 

Richard van Dijk (Tilburg 1939 – 2008) als jongeman al een fervent tekenaar, moest op zijn minst een vak leren. Wat lag er meer voor de hand dan hem als huisschilder op de Ambachtsschool in te schrijven. Om zich verder te scholen bezocht hij enige jaren de Kunstacademie in Tilburg en verkoos de richting Vrije Kunst als leerling van Nico Molenkamp.

 

Het landschap en de zee waren de belangrijkste onderwerpen in de schilderijen van Richard van Dijk. Na een periode in de jaren zestig waarin hij experimenteerde met een abstracte werkwijze, keerde hij terug naar een figuratieve stijl. Van Dijk bracht de verf met kracht in dikke lagen aan op het doek. Om te voorkomen dat hij met penseel of paletmes door het doek zou steken, gebruikte hij later stukjes karton om de verf uit te smeren. In zijn landschappen koos Van Dijk vooral bomen en lichtinval als onderwerp en gebruikte hij gaandeweg steeds fellere kleuren op expressionistische wijze. Zijn strijd om als autonoom kunstenaar te (over)leven gaf hem een scherpzinnige blik op de maakbaarheidscultuur die de typische natuurlijke eigenheid van mensen bedreigt.

 

Werk van Richard van Dijk is te zien in de voormalige abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk van zondag 5 mei t/m zondag 26 mei.

Toegang gratis. Graag melden bij de receptie. 

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur en zondag 11.15 – 17.00 uur.

Marienkroon, Abdijlaan 8, 5253 VP Nieuwkuijk www.marienkroon.nl

www.richardvandijk.eu