Focolarestadjes

Mariapoli Mariënkroon is vanaf 2002 één van de ‘focolarestadjes’ wereldwijd. Het zijn ‘oases van christelijk leven’, mensen die met elkaar samenleven in verbondenheid en in dienstbaarheid aan de omgeving. Deze plekken kunnen voor velen, christenen en niet-christenen, een inspiratiebron zijn.

Hoe zijn de focolarestadjes ontstaan? In 1949 trok de nieuw gevormde Focolare-gemeenschap naar de bergdorpen rond Trente om daar in de zomer langere tijd samen te komen. Deze jaarlijks terugkerende bijeenkomsten werden Mariapoli genoemd; letterlijk stad van Maria. Ook nu nog vinden elk jaar in alle landen waar de focolarebeweging zich bevindt Mariapoli’s plaats. Na verloop van tijd vroeg men zich binnen Focolare steeds vaker af, waarom het niet mogelijk was Mariapoli’s 365 dagen per jaar te laten duren, in plaats van enkele dagen of weken in de zomer.

Wereldwijd zijn er focolarestadjes verspreid over de verschillende continenten. Ieder stadje heeft zijn eigenheid.

Loppiano bij Florence in Italië is de eerste permanente Mariapoli vanaf 1964 en heeft nu 900 inwoners, met als karakteristiek ‘Ontmoetingsplaats van alle culturen’. Er is een uitgebreid bedrijventerrein van de economie van gemeenschap, het universitair instituut Sophia en de prachtige kerk Maria Theotokos.

Ottmaring nabij Augsburg in Duitsland is ontstaan in 1968 als gemeenschappelijk initiatief van de evangelische Bruderschaft en de Focolarebeweging en heeft als thema ‘oecumene’. In 2018 bestaat Ottmaring 50 jaar.

In Europa zijn er verder nog  focolarestadjes in Ierland, Engeland, België, Frankrijk, Portugal, Spanje, Polen, Tsjechië, Zwitserland en Kroatië.