Vaste activiteiten

   Receptie

De receptie is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00  Hier vindt u informatie over Mariënkroon, folders, tijdschriften, rondwandeling, boeken, souvenirs, koffie en ijsjes. In de zomer is er een buitenterras.

Rondwandeling

U kunt in de receptie een beschreven rondwandeling van het terrein krijgen. Duur circa 30 minuten.

Abdijcafé

Elke even week is er op vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 abdijcafé in de refter (grote woonkamer) van de abdij. Gezelligheid en spel. Toegang via de groene linkerdeur van de abdij, dan rechts en meteen links een paar treden omhoog. Tegen lage prijzen zijn drankjes verkrijgbaar. .

Vrijwilligers

Elke dinsdag komen tientallen vrijwilligers meehelpen met het onderhoud van park en gebouwen. Er zijn ook andere taken voor vrijwilligers, zoals meedoen met de ecologische werkgroep of oproepkracht voor hand- en spandiensten. Informeer naar de mogelijkheden bij de receptie. Vanaf april 2018 wordt er gestart met een vrijwilligersploeg op elke eerste zaterdag van de maand. Wil je meehelpen maar is het lastig op doordeweekse dagen: meld je dan aan voor de zaterdagploeg. Opgeven kan bij de receptie of via e-mail a.bullens@marienkroon.nl.

Kapel

In de abdij is een grote kapel met circa 200 zitplaatsen. De kapel is in ieder geval open als er vieringen zijn en bij rondleidingen. Via de kapel is ook de kinderkapel te bezoeken.

Eucharistievieringen

Actuele tijden voor eucharistievieringen vindt u op het prikbord bij de kapel en op de website van de SAM http://stichtingabdijmarienkroon.nl/diensten-abdij/
Doorgaans zijn de vaste tijden: zondag 10.00 uur, ma-wo-vr 18.45 uur en zaterdag 12.00 uur.

Abdijkoor

Eens in de vier weken op zondag om 10.00 zingt het abdijkoor tijdens de eucharistieviering. Repetities elke twee weken op vrijdagavond en op de betreffende zondag om 9.00 uur. Wilt u meezingen in het abdijkoor, neem dan contact op met Carlo Roosen, mail@carloroosen.nl.

Oecumenische kapel

In de abdij is rechts een kleine dagkapel, ook oecumenische kapel genoemd.
Elke zondag om 17.00 is hier een oecumenische vesperdienst (duur circa 15 minuten). Elke woensdagochtend om 8.45 uur is hier een kort oecumenisch ochtendgebed (duur circa 10 minuten). Welkom!

Museum Mariënkroon

In de kapelgang en de kruisgang van de abdij is een permanente tentoonstelling over 110 jaar leven van  cisterciënzers in Mariënkroon, ingericht door de Stichting Abdij Mariënkroon (SAM). Er zijn nog geen officiële openingstijden. Het museum zal nog worden uitgebreid met een presentatie over Focolare in de glazen serrehal.

Relatiecursus

De relatiecursus ‘jij+ik=wij’ van Focolare wordt elk jaar gegeven in Mariënkroon. Meer informatie http://relatiecursus.nu/

Woord van levengroep

Elke 1e dinsdag van de maand om 19.30 is er een Woord van levengroep in de Lichtzaal van Mariënkroon (1e zaaltje rechts in het Koetshuis).

Geloofsgesprekken

Geloofsgesprekken worden op de derde dinsdag van de maand gehouden. Aanvang 19.30 uur tot 21.30 uur, in de Lichtzaal Mariënkroon. Een ontspannen avond waarin via een bordspel gebeurtenissen rondom het geloof met elkaar delen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Iedereen is welkom.

Rondleiding

Voor groepen van minimaal 7 personen kunnen op aanvraag rondleidingen verzorgd worden. Aanvragen hiervoor kunnen via e-mail van de receptie receptiemk@gmail.com of via a.bullens@marienkroon.nl. De kosten bedragen € 5 per persoon (inclusief kopje koffie/thee).

Sport en spel

Voor kinderen is er in de linkerhoek van het terrein een natuurspeelplaats. Voor jongeren en volwassenen is er buiten een tafeltennistafel, een volleybalveld, een voetbalveld en een jeu de boules-baan. Batjes, ballen en batmintonrackets staan onder de tafeltennistafel.

Heemkamer boven in de toren

Elke eerste zaterdag van de maand van 9.00 tot 12.00 is de Heemkamer boven in de toren open. Daar kunnen archieven van Heemkunde Onsenoort worden ingezien en tentoonstellingsmateriaal. Ingang via de hoofdingang toren achterom boven de rode houten trap.
Georganiseerd door Heemkundekring Onsenoort

Werkgroep Sterrenkunde Heusden (WSH) – ‘Oog voor de Ruimte om ons Heem’

Elke tweede maandag van de maand van 19.30 uur tot 21.30 uur wordt er een presentatie gegeven door de werkgroep in de unit van de Heemkundekring Onsenoort. Ook worden regelmatig waarnemingsavonden georganiseerd. Heb je belangstelling of wil je lid worden van de werkgroep, laat het dan weten via een e-mail aan Chris Derks c.derks1@home.nl.

WSH is een werkgroep van Heemkundekring Onsenoort.

Cursus Handvormen Klei

De cursus Handvormen Klei wordt elke dinsdagmiddag van 13.30 uur – 15.30 uur gegeven door Petra Verdonk in het Keramiek Atelier. Het Keramiek Atelier bevindt zich in de kelder van het abdijhoofdgebouw op het terrein Mariënkroon te Nieuwkuijk. Verdere informatie bij Petra Verdonk, via petraverdonk@gmail.com of door overdag te bellen met 06-10167422.
Georganiseerd door Stichting Actie Creatief.

Teken- schildercursus op woensdagmiddag

Vanaf 7 maart 2018 wordt in Mariënkroon wekelijks een teken- schildercursus gehouden: elke woensdagmiddag van 13.00 uur – 15.30 uur. Een cursus van vier middagen kost € 55. Er kan natuurgetrouw gewerkt worden maar ook abstract. May van Heijst, KunstZinnig docent, kijkt samen met de cursisten, op individuele basis, wat en hoe er getekend en/of geschilderd kan worden: de creatieve ervaring van de cursist staat centraal. Na afloop wordt het werk geëvalueerd. Zodra het weer het toelaat, wordt er buiten in de natuur gewerkt. Iedereen kan deelnemen, met of zonder teken- of schilderervaring.

Georganiseerd door Stichting Actie Creatief.