Onthulling van het gerenoveerde standbeeld van de H. Bernardus 

Sinds 1942 stond op het middenterrein van Abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk een standbeeld van de H. Bernardus, patroonheilige van de Cisterciënzer orde. Dit beeld was vervaardigd door de destijds bekende Nederlandse kunstenaar Willem Wiegmans, die ook twee zonen had die deel uitmaakten van de kloostergemeenschap van de Cisterciënzers van Nieuwkuijk.

Bij de overdracht van de Abdij in 2014 aan de oecumenische gemeenschap Focolare is het beeld mee overgedragen. Omdat het beeld in een slechte staat verkeerde ontstond het initiatief om het beeld te restaureren. In een samenwerkingsproject van Stichting Mariapoli Marienkroon, Stichting Abdij Mariënkroon en de huidige bewoners van Mariënkroon werd er opdracht verleend aan dhr. John Schellekens om het beeld te herstellen. Deze opdracht werd succesvol afgerond.

Op zondag 21 april 2024 is het gerestaureerde beeld onder grote belangstelling onthuld door mevr. Bernadine van der Heijden de Bonth en dhr. Peter van Drunen. Eerstgenoemde is één van de acht baby’s die tijdens WOII geboren werden in de Abdij Mariënkroon, waar destijds zo’n 1700 vluchtelingen uit Nieuwkuijk tijdelijk onderdak vonden. Dhr. van Drunen is vicevoorzitter van de Stichting Abdij Mariënkroon, die zich o.a. ten doel stelt de herinnering aan de paters van Nieuwkuijk en de Abdij levend te houden en het erfgoed van de Abdij en de voormalige bewoners ervan te koesteren. Daarnaast heeft de stichting een sociaal-maatschappelijke en culturele functie, onder meer door projecten op dit gebied binnen de gemeente Heusden te subsidiëren.

Voorafgaand aan de onthulling werd een presentatie gegeven over de rol van de H. Bernardus voor de Orde der Cisterciënzers. Tevens werd ingegaan op het restauratieproces.

Het beeld is nu weer voor enkele decennia bestand tegen de weersinvloeden.

Foto en tekst: Heusden.nieuws.nl