Franciscus van Assisië blijft actueel

“Toen Franciscus in het jaar 1210 met twaalf medebroeders toestemming vroeg aan de paus om eenvoudig en in armoede te leven, wist hij niet dat een grote franciscaanse beweging zou ontstaan door de eeuwen heen tot nu toe.” Zo vertelde franciscaan pater Ben van Bronkhorst op 26 oktober tijdens een lezing over het leven van Franciscus van Assisië.

Het Zonnelied werd na afloop van de lezing gezongen, alsook tijdens de goed bezochte Franciscusmis in de kapel van Mariënkroon op zondag 29 oktober.

Het bekende  Gebed om vrede van Franciscus ‘Heer, maak mij tot een instrument van uw vrede’ was onderdeel van die viering.

Dat de boodschap van armoede, zorg om de natuur en schepping, vrede nog altijd actueel is, blijkt wel uit het feit dat er na acht eeuwen nog steeds mensen in de hele wereld zich geroepen weten om zijn voetspoor na te volgen. Vanaf 2018 kunnen we een groeiend “franciscaans bolwerk” verwachten in het huidige Capucijnenklooster in ’s Hertogenbosch, waar mensen van verschillende leeftijden en  roepingen rondom Franciscus interesse hebben om daar te gaan wonen. De jongere Franciscanen gaan zich daar dan richten op diaconale projecten